Κερδίσαμε την παροχή «Μικροπιστώσεων» που πρώτοι είχαμε ζητήσει!

Μετά από πρόσκληση που έλαβε ο πρόεδρος του Ε.Σ.Α Σταύρος Καφούνης από τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, κατέθεσε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης από την πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων της Βουλής των Ελλήνων τις απόψεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».

Ο πρόεδρος ανέφερε πως «με επιστολή που έστειλε ο Ε.Σ.Α στις 25-4-2020 προς τον Πρωθυπουργό κο Κ. Μητσοτάκη, η οποία είχε αποσταλεί και στον Υπουργό Οικονομικών κο Χ. Σταϊκούρα και έχοντας συνεχή  επικοινωνία με τον κο Γ. Ζαββό αρμόδιο Υφυπουργό για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, ζητούσαμε την άμεση νομοθέτηση των «Μικροπιστώσεων», σε εφαρμογή της υπάρχουσας ευρωπαϊκής οδηγίας του θεσμού των Μικροχρηματοδοτήσεων. Οι μικροπιστώσεις δεν πρέπει να υποκαθιστούν τα τραπεζικά δάνεια, αλλά οφείλουν να λειτουργούν συμπληρωματικά, χωρίς να ισχύουν τα σκληρά τραπεζικά κριτήρια, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν όσες μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Γι’ αυτό και ζητήσαμε, μέσω της επιστολής, ο θεσμός αυτός να παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης χαμηλότοκων δανείων έως 25.000 €, που θα απευθύνονται σε υφιστάμενες πολύ μικρές επιχειρήσεις και θα χορηγούνται χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Το τελικό ζητούμενο από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, είναι το πλαίσιο χορήγησης Μικροπιστώσεων να αποδειχθεί λειτουργικό και με όσο το δυνατό γρηγορότερη εκταμίευση, γιατί αυτές οι επιχειρήσεις χωρίς χρηματοδότηση, δεν θα αντέξουν».

Το προς ψήφιση νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται στη διαδικασία σύστασης ιδρυμάτων παροχής μικροπιστώσεων που θα είναι εταιρείες ειδικού σκοπού και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

 Κλικ εδώ για να δείτε το Σχέδιο νόμου από την σελίδα της Βουλής των Ελλήνων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.