Πρακτικά και τεκμηριωμένα, ο Εμπορικός Κόσμος τοποθετείται για την επόμενη ημέρα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με την ίδια σοβαρή, ρεαλιστική και τεκμηριωμένη αντιμετώπιση που βοήθησε στην επίλυση πολλών προβλημάτων που προκάλεσε η κρίση, απέστειλε σήμερα πρακτικές προτάσεις ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας στα τρία αρμόδια Υπουργεία, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο Πρόεδρος Σταύρος Καφούνης δήλωσε: «οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες και για να τις αντιμετωπίσουμε χρειαζόμαστε νέα εργαλεία. Για την επανεκκίνηση της οικονομία απαιτείται να φτάσουν λιγότερα χρήματα σε πολλούς και όχι πολλά σε λίγους. Με νέο μοναδικό ορισμό βιωσιμότητας τις πλήρως ρυθμισμένες υποχρεώσεις την 31/12/2019, πρέπει όλοι οι νοικοκύρηδες που επιβίωσαν μέσα στην δεκαετή κρίση, να έχουν πρόσβαση σε ένα προνομιακό  δάνειο «covid19», με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, για την κάλυψη αποκλειστικά, φόρων/εισφορών, μεταχρονολογημένων επιταγών, προμηθευτών και ενοικίων. Επίσης, η μείωση των βαρών για το σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας και το «Bonus κορωνοϊού» χωρίς επιβαρύνσεις, θα σηματοδοτήσει μια νέα σχέση μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, που θα επιτρέψει να μοιραστεί δίκαια το αποτέλεσμα μια επιτυχημένης συνεργασίας.

Υπουργείο Οικονομικών

«Χωρίς τις τράπεζες τροχονόμους ρευστότητας,

να εξασφαλίσουμε λίγα για πολλούς και όχι πολλά για λίγους»

Με στόχο την άμεση αύξηση της ρευστότητας προτείνουμε:

 • Την πλήρη κατάργηση της προκαταβολής φόρου για εφέτος, δεδομένου άλλωστε ότι στόχος όλων είναι η επιβίωση και όχι η κερδοφορία.
 • Την μόνιμη κατάργηση του «έκτακτου» τέλους επιτηδεύματος που στερεί πόρους από την πραγματική οικονομία.
 • Την επέκταση της θεσμοθετημένης μείωσης των ενοικίων κατά 40% για τις εμπορικές επιχειρήσεις έως το τέλος του 2020, με ταυτόχρονη μείωση 40% του ΕΝΦΙΑ όσων ιδιοκτητών συμμετέχουν σε αυτό το μέτρο και για τα αντίστοιχα ακίνητα.
 • Τον εκσυγχρονισμό του καθορισμού και της λειτουργίας των ΚΑΔ, με δυνατότητα άμεσων και τεκμηριωμένων τροποποιήσεων από τις επιχειρήσεις.

Τα συνολικά ποσά χρηματοδότησης, να συνδεθούν με τον ετήσιο κύκλο εργασιών του προηγούμενου έτους και την μισθοδοσία της επιχείρησης.
Τα δάνεια να έχουν διάρκεια πέντε ετών, με περίοδο χάριτος μέχρι 30-6-2021 και να είναι εγγυημένα από το Ελληνικό δημόσιο, τουλάχιστον στο 80% του συνολικού ποσού, ενώ το επιτόκιο πρέπει να είναι και αυτό επιδοτούμενο.
Για τα συγκεκριμένα δάνεια, ρητά δεν θα απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις, παρά μόνο ενοχική εγγύηση των φορέων της επιχείρησης.

 • Μικροπιστώσεις: Άμεση νομοθέτηση σε εφαρμογή της υπάρχουσας ευρωπαϊκής οδηγίας του θεσμού των Μικροπιστώσεων ή αλλιώς Μικροχρηματοδοτήσεων, χορηγώντας χαμηλότοκα δάνεια έως 25.000 € τα οποία πρέπει να απευθύνονται σε υφιστάμενες πολύ μικρές επιχειρήσεις, να χορηγούνται χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ οι εγγυήσεις να παρέχονται από εξειδικευμένους δημόσιους φορείς, Αναπτυξιακές τράπεζες και ΕΣΠΑ.

Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων

«Εκσυγχρονισμός και απλοποίηση κανόνων,

που θα επιτρέψουν στην αγορά να αναπνεύσει».

Με σκοπό να επιλυθούν προβλήματα που είχαν επισημανθεί πριν την υγειονομική κρίση καθώς και νέα που προέκυψαν λόγω αυτής, ζητάμε:
 

 • Τη μετατόπιση για την παρούσα χρονιά της έναρξης των τακτικών θερινών εκπτώσεων κατά 15 μέρες, ήτοι αρχές Αυγούστου, ώστε να δοθεί περισσότερος ωφέλιμος χρόνος στις επιχειρήσεις να διαθέσουν τα αποθέματα τους που έμειναν αδιάθετα κατά την περίοδο του υποχρεωτικού κλεισίματος.
 • Την κατάργηση του παρωχημένου θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, έχοντας για πρώτη φορά την σύμφωνη γνώμη καταναλωτικών οργανώσεων και όλων των φορέων της αγοράς.
 • Την   απλοποίηση κανόνων και γραφειοκρατικών θεμάτων που έχουν εκτενώς παρουσιαστεί  στις υπηρεσίες του Υπουργείου και  αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
 • Την απλοποίηση των όρων εκταμίευσης πόρων ΕΣΠΑ με την άμεση εκταμίευση ποσών που αφορούν ήδη εγκεκριμένα σχέδια προγραμμάτων, λαμβάνοντας μόνο τη δέσμευση του επενδυτή για  ολοκλήρωση της επένδυσης εντός συγκεκριμένου  χρονικού  διαστήματος.
 • Τη συμμετοχή του ΕΣΠΑ σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα προκύψουν λόγω “covid 19”, με στόχο την αύξηση των κονδυλίων προς μόχλευση και στόχευση στη στρατηγική απόφαση που  απαιτεί “λιγότερα χρήματα για πολλούς και όχι πολλά για λίγους”.
 • Τη συνέχιση της κάλυψης λειτουργικών δαπανών, από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

«Μείωση επιβαρύνσεων και “Bonus κορωνοϊού”, εργοδότες και εργαζόμενοι μοιράζονται το  αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης συνεργασίας».

Προτείνοντας την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, διευκρινίστηκε ότι οι θέσεις εργασίας δεν διασώζονται με απαγορεύσεις και ποινές, αλλά με κίνητρα που πρέπει να ισχύσουν τουλάχιστον έως και την 31-12-2020, για να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις ζητήθηκε:

 • 50% επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους   των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση τη διασφάλιση περισσότερων θέσεων εργασίας.
 • 50% επιδότηση των εισφορών των εργαζομένων ώστε να αυξηθεί το εισόδημα των συμπολιτών μας που μέσα στην κρίση αρκέστηκαν στο επίδομα των 800€, ενώ οι συνάδελφοί τους στο δημόσιο τομέα δεν υπέστησαν καμία μείωση. Εκείνοι θα αποτελέσουν την “επόμενη ημέρα” την κινητήρια δύναμη για να καλυφθεί από την εσωτερική ζήτηση μέρος των απωλειών που έχει επέλθει από τη μείωση του τουρισμού, στηρίζοντας τόσο τον εσωτερικό τουρισμό όσο και την ιδιωτική κατανάλωση στην πραγματική οικονομία.

Το λεπτομερές κείμενο και των τριών επιστολών μπορείτε να το δείτε  ΕΔΩ

Επιστολή προς Υπ. Οικονομικών

Επιστολή προς Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Επιστολή προς Υπ. Εργασίας & Κοινωνικών ΥποθέσεωνΑρχείαΕπιστολή προς Υπ. ΟικονομικώνΕπιστολή προς Υπ. Ανάπτυξης & ΕπενδύσεωνΕπιστολή προς Υπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.