Προαιρετικό κλείσιμο των καταστημάτων προτείνει ο Ε.Σ.Α

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε σήμερα προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων την κάτωθι επιστολή, που αφορά το προαιρετικό 15νθήμερο κλείσιμο των καταστημάτων καθώς και πρόσθετα μέτρα τα οποία έχει ήδη συζητήσει με αντίστοιχους θεσμικούς φορείς για την στήριξη των ΜΜΕ.


Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες και τόσο η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, οι φορείς αλλά και όλοι οι Έλληνες πολίτες, αντιμετωπίζουμε με εξαιρετικό προβληματισμό τους τρόπους και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.  
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, αποφεύγοντας μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις και ουτοπικές προτάσεις, παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή, τοποθετείται τελευταίος, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της αγοράς, για το καλό της οικονομίας και πάνω από όλα για την υγεία των επαγγελματιών, των εργαζομένων και των καταναλωτών.
Για τον λόγο αυτό, μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και προσπαθώντας να προλάβουμε δυσάρεστες εκπλήξεις που πιθανόν να προκύψουν  και να μας αναγκάσουν να πάρουμε σκληρότερα μέτρα αργότερα, προτείνουμε το προαιρετικό 15νθήμερο κλείσιμο των καταστημάτων, με τα ακόλουθα μέτρα:
•    Ένταξη  όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων στο  καθεστώς των
        48 δόσεων.
•    Κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού από το κράτος, αξιοποιώντας όλα τα  διαθέσιμα
        πιθανά κονδύλια για τη μείωση της ανεργίας, με την υποστήριξη και της Ε.Ε.
•    Παράταση πληρωμής των πάσης φύσεως ρυθμίσεων προς το Δημόσιο, τους Ασφαλιστικούς 
        φορείς, τα Τραπεζικά Ιδρύματα, την  Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους οργανισμούς ΔΕΚΟ, έως
        την ομαλοποίηση της κατάστασης.
•    Μηδενισμός υποχρέωσης καταβολής ενοικίων, για το δεκαπενθήμερο διάστημα που οι
        επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές.

Με την πρόταση αυτή, το όποιο κόστος θα είναι σίγουρα μικρότερο σε σχέση με αυτό που θα προκύψει αν καθυστερήσουμε να λάβουμε μέτρα, που θα αφορούν υποχρεωτικά το σύνολο των επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό, το κόστος επιμερίζεται μεταξύ όλων των φορέων της οικονομίας, εργοδότες, κράτος, εργαζόμενοι και δημιουργεί τις δυνατόν μικρότερες αρνητικές συνέπειες, προφυλάσσοντας τον κρατικό προϋπολογισμό και δημιουργώντας τις συνθήκες για γρηγορότερη ανάκαμψη, κρατώντας ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, για τις επιχειρήσεις που θέλουν και μπορούν να παραμείνουν σε λειτουργία, είναι θεμιτή η θέσπιση ενός μειωμένου ωραρίου λειτουργίας από 10:00΄έως 17:00΄, με αντίστοιχη αναστολή του εθνικού πλαισίου ωρών λειτουργίας καταστημάτων.
Κατά συνέπεια, εφόσον το ως άνω προτεινόμενο μέτρο εφαρμοστεί υποχρεωτικά και με καθολικό τρόπο, δεν θα δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνισμού, θα προστατεύσει ουσιαστικά τη δημόσια υγεία και θα δώσει μία διέξοδο στις επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να λειτουργούν ακόμα και με μειωμένο προσωπικό, έφ΄ όσον χρειαστεί.

Κύριοι Υπουργοί,
είναι σημαντικό να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και η Ελληνική οικονομία να είναι η πρώτη που θα καταφέρει να ανακάμψει, αποδεικνύοντας ότι ως ώριμη κοινωνία, με σύμπνοια, ατομική και συλλογική ευθύνη, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες. 
                                                 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, με αφορμή την επιστολή για το προαιρετικό κλείσιμο των καταστημάτων δήλωσε, ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η υγεία όλων και πρώτο μέλημά  είναι να ανακόψουμε άμεσα τις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα, ώστε η χώρα μας δρώντας προληπτικά, να βγει πρώτη και με τις δυνατόν λιγότερες απώλειες από την κρίση, για να δώσει το παράδειγμα μιας οργανωμένης, σύγχρονης και ώριμης κοινωνίας, που ενωμένη αντιμετωπίζει δραστικά και υπεύθυνα το πρόβλημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.