Σταύρος Καφούνης: Να εξασφαλισθεί ικανή ρευστότητα στην αγορά

Άρθρο του Προέδρου του Ε.Σ.Α, Σταύρου Καφούνη στην εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”

Ο εμπορικός κόσμος πριν από 200 χρόνια συνέβαλε στην απελευθέρωση και στην ίδρυση της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών είναι σήμερα ο ιστορικότερος εκπρόσωπος της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με μέλη που προέρχονται και αντιπροσωπεύουν το σύνολο της κοινωνίας.

Από την θέση του προέδρου, πάλευα μέχρι σήμερα ο σύλλογος να έχει ως κύριο στόχο την διεκδίκηση και εξασφάλιση των συνθηκών που θα επέτρεπαν στην αγορά όχι απλώς να επιβιώνει αλλά και να αναπτύσσεται δυναμικά, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της οικονομίας. Δυστυχώς, μέσα στην κρίση που βιώνουμε βρεθήκαμε μπροστά σε μία απρόσμενη κατάσταση όπου έπρεπε να διεκδικήσουμε κάτι πρωτόγνωρο, όπως το κλείσιμο των καταστημάτων. Και που, όταν τελικά το πετύχαμε, όλα τα μέλη μας το επικροτήσαν.

Ήταν ο μοναδικός τρόπος να προστατευθεί η δημόσια υγεία και με τα μέτρα στήριξης που διεκδικήσαμε να επιβιώσουν οικονομικά και να παραμείνουν όλοι όρθιοι. Έπρεπε, με κάθε τρόπο, οι επιχειρήσεις να σταματήσουν να σωρεύουν ζημίες που θα τους αφάνιζαν οριστικά και παράλληλα, να επιλύσουμε πολλά κρίσιμα ζητήματα, όπως της ανάληψης της μισθοδοσίας από το κράτος, των μεταχρονολογημένων επιταγών ή της δραστικής μείωσης των ενοικίων, που για τις εμπορικές επιχειρήσεις αποτελούν το μεγαλύτερο πάγιο έξοδο.  

Παράλληλα όμως μιλήσαμε πρώτοι, για την ρευστότητα που πρέπει να εξασφαλιστεί ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει όλους ζωντανούς και να συνδυαστεί από ένα αναπτυξιακό σοκ, το οποίο θα έρθει να γιατρέψει τις πληγές που θα αφήσει ο κορωνοϊός στον παραγωγικό ιστό της χώρας και να καλύψει ταυτόχρονα τα κενά που δημιούργησε η κρίση στην οικονομία. 

Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να εξασφαλισθεί ικανή ρευστότητα στην αγορά. Προαπαιτούμενο η χρηματοδότηση των υγιών δυνάμεων της χώρας που δεν θα περιοριστεί στις μεγάλες, αλλά θα φτάσει περισσότερο στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν τον αναπνευστήρα της Ελληνικής οικονομίας. Αυτές πρέπει να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν γρήγορα, να απορροφήσουν τους κραδασμούς και να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα τροφοδοτήσουν την  οικονομία με τους απαραίτητους πόρους, ώστε να επανέλθουμε σύντομα σε υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα κίνητρα για την ανάπτυξη, όπως είναι τα ευρωπαϊκά κονδύλια ΕΣΠΑ και κάθε μορφής χρηματοδότηση που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αναγκαίο να γίνει κατανοητό από όλους, ότι εάν η «Ευρώπη» δεν εξασφαλίσει ροή απεριόριστης χρηματοδότησης στην μετά κρίση οικονομία, είναι βέβαιο ότι θα διαλυθεί η Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Οι πόροι αυτοί θα πρέπει πλέον να καλύπτουν όχι μόνο επενδυτικά σχέδια αλλά και λειτουργικές ανάγκες, που θα επιτρέψουν στις μηχανές των επιχειρήσεων να πάρουν μπροστά και να λειτουργήσουν.  Ομοίως η αναπτυξιακή τράπεζα πρέπει να αποκτήσει πλέον σάρκα και οστά, να γίνει χρήσιμη δημιουργώντας χρηματοδοτικά εργαλεία τύπου ΕΤΕΑΝ, ώστε με την απαραίτητη μόχλευση να συμβάλει καθοριστικά στο ζητούμενο αναπτυξιακό σοκ. Εξίσου σημαντικό με την χρήση αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων, είναι να κατευθυνθούν οι χρηματοροές στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι και αυτές που θα δυσκολευτούν περισσότερο να εξασφαλίσουν πόρους αλλά και θα εγγυηθούν την διατήρηση εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Εμείς έχουμε χρέος να ενώσουμε και να συγκεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στο σχεδιασμό των συνθήκων που θα εξασφαλίσουν την επιβίωση των μελών μας. Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι ίδια για κανένα φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση. Οι νέες συνθήκες απαιτούν χαμηλή φορολογία και μείωση κάθε είδους ασφαλιστικής η άλλης επιβάρυνσης. Οι αμοιβές των εργαζομένων πρέπει να φτάνουν σε αυτούς  χωρίς το κράτος να απομύζα το μεγαλύτερο τμήμα τους. Ακόμη πρέπει το κεφάλαιο, το κέρδος και η ιδιοκτησία να σταματήσει να αποτελεί την ιερή αγελάδα προς άρμεγμα, αλλά τα μέσα  που θα βελτιώσουν τις ζωές όλων των Ελλήνων. 

Μόλις οι ειδικοί επιστήμονες μας διαβεβαιώσουν ότι ξεπεράσαμε την κρίση και είμαστε ασφαλείς, πρέπει με ένα μαγικό κουμπί το αναπτυξιακό σοκ να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε Έλληνα πολίτη και τελικά σε κάθε Ελληνική οικογένεια.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.