ΣΤ. ΚΑΦΟΥΝΗΣ: Ήρθε η ώρα να «νοικοκυρευτεί» η Αθήνα, η «βιτρίνα» της χώρας

Για µια Αθήνα – στολίδι της Ευρώπης, για µια πρωτεύουσα, η οποία συνδυάζει αρµονικά την ανεξάντλητη ιστορία και τον πολιτισµικό της πλούτο µε τη σύγχρονη πραγµατικότητα, µιλάει στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ο πρόεδρος του Εµπορικού Συλλόγου Αθηνών, αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ, µέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ και υποψήφιος Δηµοτικός Σύµβουλος στον συνδυασµό «ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ», µε επικεφαλής τον Κώστα Μπακογιάννη, Σταύρος Καφούνης.

Μάλιστα, προτρέπει τον επιχειρηµατικό κόσµο, τη δηµοτική αρχή και τους φορείς της πόλης σε «συστράτευση» προκειµένου να «νοικοκυρευτεί» η Αθήνα, η «βιτρίνα», όπως την ονοµάζει, της χώρας µας.

«Η Αθήνα αποτελεί τη “βιτρίνα” της χώρας μας. Όπως οι πρωτεύουσες όλων των χωρών. Και οι βιτρίνες πρέπει να είναι όμορφες, καθαρές, “νοικοκυρεμένες”, να αναδεικνύουν τα προϊόντα που φιλοξενούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δυστυχώς, η Αθήνα, τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθεί. Η καθαριότητα είναι ελλιπής, ενώ η εγκληματικότητα και η παραοικονομία δεν έχει ακόμη κατασταλεί. Χωρίς να θέλω να εκμηδενίσω τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει από τις δημοτικές Αρχές των τελευταίων ετών, η “βιτρίνα” της χώρας μας παρουσιάζει εμφανή σημάδια εγκατάλειψης. Διότι η Αθήνα δεν είναι μόνο το Σύνταγμα και το Κολωνάκι. Ακόμη όμως και στο ιστορικό κέντρο της πόλης, τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά όχι δυσεπίλυτα. Εκτιμώ δε ότι εάν δεν είχαν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές η εικόνα της πρωτεύουσας θα ήταν απογοητευτική», υπογραμμίζει ο κ. Καφούνης, μιλώντας για την εικόνα της Αθήνας.

Και συνεχίζει: «Η δημιουργία σύγχρονων τουριστικών μονάδων και εμπορικών καταστημάτων αλλάζει την εικόνα της πρωτεύουσας. Η έλευση χιλιάδων τουριστών, έστω και για λίγες ημέρες, δίνουν ζωή στην Αθήνα.

xrhma tourismos

Ως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι, πολλές εμπορικές επιχειρήσεις επιβιώνουν αποκλειστικά και μόνο από τις αγορές που κάνουν οι ξένοι επισκέπτες, τη στιγμή που το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών έχει συρρικνωθεί, εξαιτίας των δραστικών μειώσεων και των υψηλών φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, που τους έχουν επιβληθεί.

Η Αθήνα αποτελεί ένα ισχυρό brand name. Διαθέτει πλούσια ιστορία, που προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Δυστυχώς, όμως, τα αρχαιολογικά μνημεία δεν αρκούν για να κρατήσουν πολλές ημέρες τον επισκέπτη στην πόλη. Απαιτείται να γίνουν δομικές αλλαγές, προκειμένου να βελτιστοποιηθούν οι υποδομές και οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Στόχος εξάλλου δεν θα πρέπει να είναι να έρχονται οι τουρίστες για μια ή δύο νύχτες στην Αθήνα και στη συνέχεια να επισκέπτονται κάποιο νησί. Στόχος θα πρέπει να είναι να πραγματοποιούν περισσότερες διανυκτερεύσεις οι επισκέπτες στην πρωτεύουσα της χώρας μας. Στόχος θα πρέπει να είναι η Αθήνα να προσελκύει τουρίστες με υψηλό διαθέσιμο εισόδημα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς».

Στη συνέχεια, ο κ. Καφούνης απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε «συστράτευση», προκειμένου η Αθήνα να καταστεί κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Λέει συγκεκριμένα: «Η “βαριά” βιομηχανία της χώρας μας μπορεί και θα πρέπει να αποτελέσει τον “Δούρειο ίππο” για να μπορέσει επιτέλους η χώρα μας να μπει σε μια βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης. Και αυτός είναι ο στόχος μας.

kafounis

Τόσο ως εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, όσο και ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ», του Κώστα Μπακογιάννη, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε όλες αυτές τις συνθήκες, προκειμένου να αυξηθεί σημαντικά η έλευση των τουριστών και κατ’ επέκταση των εσόδων των εμπορικών καταστημάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και θα δημιουργηθεί πλούτος, που θα διαχυθεί σε όλους.

Οι φορείς του εμπορικού κόσμου, οι εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου και η νέα δημοτική Αρχή θα πρέπει να δουλέψουν μαζί από την πρώτη στιγμή. Θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με στόχο να καταστήσουν την Αθήνα τον καλύτερο ταξιδιωτικό προορισμό όλου του κόσμου».

Και προσθέτει: «Οι επιχειρηματίες έχουν την τεχνογνωσία και τις προτάσεις για να λυθούν χρόνια προβλήματα και παθογένειες, που ταλανίζουν την αθηναϊκή αγορά. Η δημοτική Αρχή θα πρέπει να έχει ανοιχτά τα αυτιά της και με συνοπτικές διαδικασίες να ξεκινήσει την υλοποίηση μέτρων, που θα καταστήσουν την Αθήνα μια ασφαλή πόλη, η οποία θα προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες στους επισκέπτες της και, προφανώς, και στους κατοίκους της, που δεν θα έχουν να ζηλέψουν τίποτα από οποιαδήποτε άλλη αναπτυγμένη πόλη του κόσμου».

«Θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία όλων μας. Για το καλό όλων μας. Για μια Αθήνα – στολίδι της Ευρώπης. Για μια πόλη, που η πλούσια ιστορία της θα αντανακλάται στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Προς αυτή την κατεύθυνση η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο, προκειμένου να δημιουργηθούν σύγχρονες και καινοτόμες υπηρεσίες. Η προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας. Πρέπει, επιτέλους, η πρωτεύουσα της χώρα μας να νοικοκυρευτεί», καταλήγει με νόημα ο κ. Καφούνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.