Μηνυτήρια αναφορά για τις πρόσφατες καταστροφές που προκάλεσαν άγνωστοι σε εμπορικά καταστήματα της Ερμού, θα καταθέσουν την Τρίτη 25 Ιουλίου 2017, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και ο Δήμος Αθηναίων.

Πηγή

Έρευνα Ε.Σ.Α: Μεγάλο το πραγματικό κόστος των βανδαλισμών στην οδό Ερμού

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Ναυτεμπορική»

Ιδιαίτερα μεγάλο είναι τόσο το πραγματικό κόστος των επιχειρήσεων που υπέστησαν καταστροφές στην οδό Ερμού την περασμένη εβδομάδα, όσο και η ποσοστιαία επίπτωση στον τζίρο του Ιουλίου.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών που παρουσιάζει η «Ν», στην οποία μετά την καταγραφή των υλικών ζημιών, που σύμφωνα με το ΕΒΕΑ ανέρχονται συνολικά από 150 έως 200.000 ευρώ, σκιαγραφεί την προσπάθεια των επιχειρηματιών να ορθοποδήσουν ξανά.

Επίσης γίνεται προσπάθεια να καταγραφεί το καθεστώς ασφάλισης των καταστημάτων της Ερμού, έναντι κακόβουλων ενεργειών & τρομοκρατικών πράξεων. Επιπροσθέτως η πλειονότητα των εμπόρων της οδού Ερμού εξέφρασε την πικρία για το θέμα της παρεμπόδισης του νόμιμου ανοίγματος των καταστημάτων τους την προηγούμενη Κυριακή.

Η πλειονότητα των εμπόρων της οδού Ερμού, αν και δεν επιζητούν άνοιγμα των καταστημάτων τους όλες τις Κυριακές του έτους, είναι οι μοναδικοί σε όλη την Ελλάδα που δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα καταστήματα τους καμία από τις οκτώ (8) παραγωγικές Κυριακές του έτους. Ειδικά, τα μέλη του Ε.Σ.Α που έχουν ένα μοναδικό κατάστημα στην Ερμού και δεν αποτελούν κρίκο μεγάλων αλυσίδων ή πολυεθνικών εταιρειών, πλήττονται ανεπανόρθωτα από αυτό το φαινόμενο, υπογραμμίζεται από τον Σύλλογο.

Αναλυτικότερα, στην ερώτηση τι επίπτωση υπολογίζετε ότι θα επιφέρουν στον συνολικό τζίρο του μηνός Ιουλίου τα γεγονότα που συνέβησαν στις 17 Ιουλίου:


* Το 44,2% των επιχειρηματιών υπολογίζει ότι τα γεγονότα θα επηρεάσουν αρνητικά τον τζίρο του Ιουλίου σε ποσοστό άνω του 10%.
* Το 11,6% θα επηρεάσει αρνητικά τον τζίρο του Ιουλίου σε ποσοστό 5%-10%.
* Το 14% θα επηρεάσει αρνητικά τον τζίρο του Ιουλίου σε ποσοστό 1%-5%.
* Το 16,3% ότι τα γεγονότα δεν θα επηρεάσουν τον τζίρο του Ιουλίου.
* Τέλος, το 14% των ερωτηθέντων δεν απάντησε ή είπε πως δεν γνωρίζει.

Στην ερώτηση αν το κατάστημα είναι καλυμμένο έναντι ζημιών από ιδιωτική ασφάλιση, φαίνεται ότι τα καταστήματα που είναι καλυμμένα έναντι ζημιών από ιδιωτική ασφάλιση αποτελούν το 72,1%, ενώ το 16,3% δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη. Τέλος, το 11,6% δεν ήξερε ή δεν ήθελε να απαντήσει.

Σε περίπτωση θετικής απάντησης ενδιαφέρον είχαν και οι απαντήσεις για το τι ποσοστό της ζημίας θα καλυφθεί από την ασφαλιστική εταιρεία, όπου το 45,9% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει ακόμη, το 29,7% δεν δικαιούται αποζημίωση και το 10,8% αντιστοιχεί σε ερωτηθέντες που δεν ήθελαν να απαντήσουν.

Τέλος, από την έρευνα προκύπτει ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό (13,8%) που καταγράφεται και αποδεικνύει ότι οι πληγείσες επιχειρήσεις που θα αποζημιωθούν είναι ελάχιστες.

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι διότι στην πλειονότητα των επιχειρηματιών το ποσό απαλλαγής που αναφέρεται στο ασφαλιστικό τους συμβόλαιο είναι πολύ υψηλό και δεν έχουν δυνατότητα αποζημίωσης ή το τελικό ποσό που θα τους καταβληθεί θα καλύπτει πολύ μικρό ποσοστό της ζημιάς.

Επίσης, πολλοί εξ αυτών είναι ασύμφορο να ανταποκριθούν στα τόσο υψηλά ασφάλιστρα για κάλυψη τέτοιων κινδύνων που οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν, λόγω της θέσης του καταστήματός τους.

Τέλος, μόνο όσοι έχουν παλαιά συμβόλαια και δεν έχουν υποστεί στο παρελθόν ζημιές έχουν μεγάλη πιθανότητα να καλύψουν μεγάλο ποσοστό της ζημιάς.

Κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά

Στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, για τις πρόσφατες καταστροφές καταστημάτων στην οδό Ερμού (μετά την πορεία διαμαρτυρίας σχετικά με την απόφαση για την Ηριάννα), προχώρησαν χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης. Η χθεσινή μηνυτήρια αναφορά, που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τον κ. Καμίνη την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Αθηναίων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο Δήμος και Εμπορικός Σύλλογος να καταθέσουν εξ ονόματος των 67 καταστηματαρχών αγωγή σε βάρος του υπουργείου Οικονομικών, διεκδικώντας από το κράτος τις σχετικές αποζημιώσεις.

ΠηγήΝαυτεμπορική