40% μειωμένα ενοίκια τουλάχιστον για όλο το 2020 και απαγόρευση εξώσεων

Με αφορμή την ανακοίνωση της διεύρυνσης της μείωσης κατά 40% στα ενοίκια για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών τοποθετήθηκε σχετικά και διαμόρφωσε την ατζέντα της επόμενης ημέρας για το κρίσιμο θέμα των ενοικίων. Αναλυτικότερα δήλωσε τα εξής:

1. Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η αποδοχή ενός αιτήματος που από την αρχή είχε θέσει ο Ε.Σ.Α στους αρμόδιους Υπουργούς, ζητώντας τη διεύρυνση των ωφελούμενων επιχειρήσεων με τη μείωση ενοικίων κατά 40% και για τις πληγείσες επιχειρήσεις, ώστε να εξασφαλίσουμε την επιβίωση περισσότερων επαγγελματιών.

2. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αποτελεί πλέον ανάγκη η μείωση αυτού του 40% στις μισθώσεις να διατηρηθεί τουλάχιστον έως το τέλος του 2020, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις νέες δύσκολες συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην αγορά. Εάν αυτό προβλεφθεί με νομοθετική παρέμβαση, θα αποφευχθούν ανούσιες διαπραγματεύσεις και διαμάχες μεταξύ ιδιοκτητών και μισθωτών. Άλλωστε η επόμενη ημέρα απαιτεί τη συνεργασία και συμβολή όλων, ώστε να μην κλείσει καμία επιχείρηση, κανένα κατάστημα, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και όλοι μαζί να μπούμε στο 2021 σωματικά και οικονομικά υγιείς.

3. Ο Ε.Σ.Α από την αρχή είχε ζητήσει το διάστημα που οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές με απόφαση της κυβέρνησης, να μην καταβάλλονται ενοίκια και οι ιδιοκτήτες να συμμετέχουν στα προγράμματα ενίσχυσης που αφορούν όλους τους οικονομικά ενεργούς συμπολίτες μας. Επειδή αυτό δεν πραγματοποιήθηκε, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί νομοθετικά ότι όποιες οικονομικές εκκρεμότητες δημιουργηθούν το κρίσιμο αυτό διάστημα (ελπίζω να αφορούν μόνο το δίμηνο Μαρτίου και Απριλίου), να μην δημιουργούν δικαίωμα έξωσης, αλλά να προβλέπετε η δυνατότητα αποπληρωμής τους σε διάστημα έως 12 μηνών.

4. Την κρίσιμη αυτή περίοδο κυβέρνηση και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας συμμετείχαμε σε ένα συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο που είχε στόχο να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις  επιβίωσης μέσα στην κρίση. Τώρα είναι η στιγμή με σοβαρότητα και ρεαλισμό να διαμορφώσουμε τους όρους της επόμενης ημέρας, που θα επιτρέψουν σε όλους να συνεχίσουν τις δουλειές τους από το σημείο που σταμάτησαν.

Σχετικές δηλώσεις του  προέδρου Σταύρου Καφούνη:

α) σε δημόσια συζήτηση με τον πρόεδρο της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α κο Στράτο Παραδιά: https://www.youtube.com/watch?v=6kmBwTH8Vac

β) στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA: https://www.youtube.com/watch?v=solw-c4XApE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.